Ο Ξενώνας

Αρχοντικό του 1851 στην Πλατεία Αγ. Κυριακής που βρίσκεται στον κεντρικό λιθόστρωτο δρόμο της Δημητσάνας με ιδιοκτήτη τον Σπύρο Καζάκο. 
Στο κατώι του φιλοξενούνταν μπακάλικο της εποχής, ενώ το θολωτό του τμήμα χρησιμοποιούνταν ως στάβλος και κελάρι. 

Με την πρόσοψή του, στην Πλατεία του ιστορικού μητροπολιτικού Ναού της Αγίας Κυριακής & πολιούχου της πόλης της Δημητσάνας και την πλάγια πρόσοψή του στο λιθόστρωτο (παλαιό) κεντρικό δρόμο είναι ένα κτίριο που τοποθετείται στα ακίνητα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και προβολής με την μοναδική για την Δημητσάνα καμάρα πάνω από το δημόσιο λιθόστρωτο δρόμο, τον θόλο στο κατώϊ με τα παράθυρα και την πόρτα του, τα οποία είναι κατασκευασμένα με ιδιαίτερη τέχνη. Η αυλή με την τοξωτή αυλόπορτα και τις θυρίδες ελέγχου των επισκεπτών αποτελούν ένα αρμονικό σύνολο που μας μεταφέρουν στην εποχή μετά την Ελληνική Επανάσταση παράλληλα με τις ιδιαιτερότητες της.

Στην Πλατεία έχει θεμελιωθεί και οικοδομηθεί από τον Όθωνα το 1834 ο Μητροπολιτικός Ναός της Αγίας Κυριακής. Η Δημόσια Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 1764, ενώ λειτούργησε δε ως Ιερατική Σχολή όπου φοίτησαν ο Παλαιών Πατρών Γερμανός και ο απαγχονισθείς Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄ (του οποίου το άγαλμα είναι στην πρόσοψη του ξενώνα). Πολλά δε από τα βιβλία της χρησιμοποιήθηκαν ως "φυσέκια" στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, συνηγόρησαν στην επιλογή του ΕΟΤ να αναπαλαιώσει το κτίριο το 1993 στο πλαίσιο του προγράμματος για την "διατήρηση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα".

Ο Ξενώνας Καζάκου αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της πόλης αφού για κάποιο διάστημα τα ευρύχωρα  δωμάτια του μετετράπησαν σε αίθουσες διδασκαλίας του Δημοτικού Σχολείου Δημητσάνας, το οποίο σήμερα είναι ακριβώς απέναντι.

Οι χώροι φιλοξενίας είναι συνολικά πέντε με διακόσμηση αυθεντικά παραδοσιακή και αποτελείται από δίκλινα, τρίκλινα και τετράκλινα, ευρύχωρα δωμάτια με σύγχρονες ανέσεις.

Διαμονή με θέα

Τα δωμάτια έχουν θέα  στην Πλατεία της Αγίας Κυριακής με το δημοτικό σχολείο, την δημόσια βιβλιοθήκη, στο περιαστικό δάσος της Δημητσάνας, το λιθόστρωτο και στο φαράγγι του ποταμού Λούσιου εώς τον πέρα από αυτό κάμπο της Μεγαλουπόλεως. 

Το κτήριο έχει τρείς ορόφους, στο ισόγειο είναι η υποδοχή (reception)  με τζάκι-σόμπα και  στο θόλο σερβίρεται το πρωϊνό ενώ το απόγευμα ο χώρος προσφέρεται για τσάϊ ή άλλες δραστηριότητες.

Τα γήινα χρώματα σε συνδυασμό με τα φυσικά υλικά πέτρα και ξύλο δημιουργούν μια χαλαρή και φιλόξενη ατμόσφαιρα που γίνεται ακόμη πιο ζεστή υπό το φως των κεριών που υπάρχουν σε όλα τα δωμάτια.

Τα δωμάτια

 • Δίκλινο δωμάτιο με θέα το πέτρινο καλντερίμι: 
  Δωμάτιο στον πρώτο όροφο του ξενώνα. Διαθέτει ένα διπλό κρεβάτι, τηλεόραση LCD με επίπεδη οθόνη, radio & CD/DVD player, μπάνιο με ντους, προϊόντα της σειράς “Οlive Τree”, μπουρνούζια και χρηματοκιβώτιο. Στο δωμάτιο υπάρχει ενεργειακό τζάκι και ψυγείο.
 • Τρίκλινο: 
  Ευρύχωρο δωμάτιο στον πρώτο όροφο με θέα την πλατεία και το σχολείο του χωρίου. Διαθέτει ένα διπλό κρεβάτι και ένα μονό με δυνατότητα προσθήκης επιπλέον κρεβατιού. Επίσης, τηλεόραση LCD με επίπεδη οθόνη, radio & CD/DVD player, μπάνιο με ντους, προϊόντα της σειράς “Οlive Τree”, μπουρνούζια, χρηματοκιβώτιο και ψυγείο.
 • Δίκλινο με θέα προς το χωριό και την πλατεία: 
  Δωμάτιο στο δεύτερο όροφο με θέα την πλατεία και το χωριό. Διαθέτει διπλό κρεβάτι, τηλεόραση LCD με επίπεδη οθόνη, radio & CD/DVD player,  μπάνιο με ντους, προϊόντα της σειράς “Οlive Τree” μπουρνούζια, χρηματοκιβώτιο και ψυγείο.
 • Δίκλινο δωμάτιο με θέα στο περιαστικό δάσος: 
  Δωμάτιο με οικεία και ζεστή ατμόσφαιρα στο δεύτερο όροφο του ξενώνα. Διαθέτει ένα διπλό κρεβάτι, τηλεόραση LCD με επίπεδη οθόνη, radio & CD/DVD player, μπάνιο με ντους, προϊόντα της σειράς “Οlive Τree” και μπουρνούζια. Επίσης χρηματοκιβώτιο και ψυγείο. Στο δωμάτιο υπάρχει ενεργειακό τζάκι.
 • Τετράκλινο με θέα την πλατεία του χωριού: 
  Δωμάτιο στον δεύτερο όροφο με θέα το χωριό, τριών προσόψεων, στον δεύτερο όροφο του ξενώνα. Διαθέτει ένα διπλό κρεβάτι και δύο μονά. Ιδιαίτερα φωτεινό και ευρύχωρο, προσφέρει τηλεόραση LCD με επίπεδη οθόνη, radio & CD/DVD player,  μπάνιο με ντους, προϊόντα της σειράς “Οlive Τree” μπουρνούζια, χρηματοκιβώτιο και ψυγείο.