Αξιοθέατα

Αξιζει να επισκεφτείτε:

  • Η φύση στην ορεινή Αρκαδία σας επιφυλάσσει μοναδικές εμπειρίες
  • Για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ προτείνουμε, σκι στο χιονοδρομικό κέντρο "Μαίναλο", για τους πιο τολμηρούς rafting στο Λούσιο, και επίσης πεζοπορία στα μονοπάτια μέσα στο φαράγγι του Λούσιου.
  • Περπατήστε στα λιθόστρωτα καλντερίμια της πιο επιβλητικής γωνιάς του Μωριά, θαυμάστε τα υπέροχα αρχοντικά και γνωρίστε από κοντά τα μοναδικά αξιοθέατα της περιοχής, το μόνο σίγουρο είναι πως θα γίνεται θαυμαστής και πραγματικός φίλος της περιοχής για πάντα.

Το Υπαίθρειο Μουσείο Υδροκίνησης

... το οποίο αναφέρεται στην προβιομηχανική τεχνολογία.

Η ΕΤΒΑ φρόντισε να αναπαλαιώσει πολύ προσεκτικά τις παλιές εγκαταστάσεις ενός αλευρόμυλου, μιας νεροτριβής, ενός μπαρουτόμυλου και ενός βυρσοδεψείου.

Έχει γίνει μια σοβαρή επιστημονική δουλειά με μεγάλη αισθητική και εκπαιδευτική αξία, μοναδική ζωντανή μαρτυρία ενός τρόπου ζωής και επαγγελμάτων που χάθηκαν.

Μονή Αιμυαλών

Κατά την Τουρκοκρατία κατόρθωσε να αποτελέσει εξαίρετο πνευματικό κέντρο, προσκύνημα των Χριστιανών της περιοχής, ιδίως της Δημητσάνας και του Ζυγοβιστίου ενώ παράλληλα  βοήθησε σημαντικά τους αγωνιζόμενους Έλληνες κατά την επανάσταση του 1821 με τρόφιμα, χρήματα και φιλοξενία κατατρεγμένων.

Μονή Φιλοσόφου

Στην χαράδρα του Λούσιου, από τα παλαιότερα μοναστήρια της Ελλάδος, ιδρύθηκε το 927 από τον γραμματέα του Ιωάννη Φωκά, Ιωάννη Λαμπαρδόπουλο τον ονομαζόμενο Φ ι λ ό σ ο φ ο.

Στη μονή λειτούργησε η Σχολή της Δημητσάνας και το κρυφό σχολείο με πρωτεργάτες το Γρηγόριο το Ε' και τον Παλαιών Πατρών Γερμανό.

Σήμερα υπάρχουν δυο μοναστηριακά συγκροτήματα η Παλαιά και η Νέα Μονή.

Η Νέα Μονή ιδρύθηκε το 1691 σε απόσταση 400 μέτρων από την Παλαιά μαζί με αρκετά κελιά. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι βυζαντινές τοιχογραφίες.

Μονή Προδρόμου (Στεμνίτσα)

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας γνώρισε μεγάλη ακμή, δεχόταν πολλές αφιερώσεις και δωρεές έχοντας έτσι τη δυνατότητα να επιτελεί μεγάλο φιλανθρωπικό έργο.

Επίσης υπήρξε ορμητήριο του Θ. Κολοκοτρώνη και του Πλαπούτα, νοσοκομείο για τους τραυματίες και κέντρο ανεφοδιασμού των πολιορκητών της Τρίπολης.

 Η χαράδρα του Λούσιου αποτελούσε τόπο ασκήσεως Ορθόδόξων μοναχών.

Η Βιβλιοθήκη & το Λαογραφικό Μουσείο

... τα ανεκτίμητης αξίας ιστορικά χειρόγραφα και έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στην Πλατεία της Δημητσάνας δίπλα στο δημοτικό σχολείο.

Στο ίδιο σημείο δεσπόζει η Μητρόπολη του χωριού, η Αγία Κυριακή κτίσμα του 1834 που αντικατέστησε το παλιό του 1603.